Skip to content


Consiliul Mondial ICC: conf. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias (membru ) și prof. univ. dr. Dragoș-Alexandru Sitaru (membru supleant)

În cadrul Consiliului Mondial al ICC din 16 iunie 2016 au fost numiți doi noi membrii români ai Curții Internaționale de Arbitraj ICC Paris :  conf. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias (membru ) și prof. univ. dr. Dragoș-Alexandru Sitaru (membru supleant).

In acest moment  Curtea ICC Paris numără 145 de membri din 84 de state ale lumii. In anunțul publicat de ICC Paris, presedintele Curtii, dl. Alexis Mourre declară că :”Diversitatea din punct de vedere profesional, legal și cultural a membrilor Curții reflectă standardele de nivel mondial și acoperirea internațională a arbitrajului ICC.  Eforturile noastre concertate de a promova în acest fel diversitatea sunt în beneficiul utilizatorilor serviciilor noastre.”

De asemenea, începând din luna iunie 2016, dna Alina Leoveanu a fost numita ca manager al Centrului de Modalități Alternative de Soluționare a Disputelor ( ADR) din cadrul ICC Paris, după o activitate îndelungată desfășurată în calitate de deputy counsel în cadrul Secretariatului Curții ICC Paris.

Conf. univ. dr. Crenguța Leaua, vicepreședinte al Curtii Internaționale de Arbitraj ICC Paris precizează; „Este remarcabil faptul că  pentru prima dată în cadrul  ICC Paris se regăsește prezenta a patru români. Prin adăugarea domnilor profesori Flavius-Antoniu Baias și Dragoș-Alexandru Sitaru listei membrilor Curții ICC, se reconfirmă recunoașterea poziționării importante a României in cadrul comunității internaționale de arbitraj.
În acest context este de menționat faptul că în anul 2015, România s-a aflat in primele 10 tari din lume in ceea ce privește frecventa alegerii ca loc al arbitrajului. Implicația acestui fapt este importantă, deoarece dincolo de considerentele conjuncturale sau economice, alegerea unei anume țări ca loc al arbitrajului denotă și o încredere în legea arbitrajului din statul respectiv  – în cazul României dispozițiile moderne ale Cărții a IV-a a Codului de Procedura Civilă –  și o încredere în capacitatea  sistemul judiciar de a aborda într-o manieră corectă și predictibilă acțiunile în anularea hotărârilor arbitrale ce ii revin in competență.
De asemenea, Romania se afla și în topul  țărilor în care părțile apelează la arbitraj ca modalitate de soluționare a disputelor, potrivit statisticilor ICC pe anul 2015 fiind a doua tara din Europa de Est, după Turcia, din perspectiva numărului de cazuri. O astfel de poziționare își găsește sursa nu doar în argumentele de natură economica  ci mai ales în dezvoltarea numărului de juriști cu experiență în arbitraj internațional. Mă refer aici la juriștii implicați în redactarea contractelor, care iau în considerare includerea clauzelor arbitrale, la avocații capabili să asigure părților o reprezentare corespunzătoare în cadrul proceselor internaționale, cele mai multe desfășurate în limba engleză, în fata unor arbitri de naționalități diverse, la arbitri români  prezenți în aceste tribunal arbitrale, care, prin activitatea lor câștigă tot mai mult încrederea și respectul juriștilor din alte țări, dar și la judecătorii români care au o înțelegere din ce în ce mai bună a procedurilor arbitrale si care asigura o un act de justiție de calitate în privința acțiunilor in anulare. Cu toții reprezintă ceea ce azi se poate numi comunitatea de arbitraj din Romania.”

SURSA JURIDICE.ro, Numiri importante în arbitrajul ICC, 22.06.2016

Arbitrajul comercial în România – The review ‘Commercial arbitration in Romania’: nr. 3  din 2016

Posted in ICC, Noutati.